Lipka Zoltán

HULLÁMOK HÁTÁN úszunk a SARS-ban

Mindig csodálattal adózom azon emberek nagysága előtt, akik a nullához közelítő, vagy azt meg sem haladó hozzáértéssel és háttértudással alkotnak hangos, félreérthetetlen és elsöprő véleményt eseményekről, folyamatokról. Gyakran éreztem és még érezni is fogom, hogy az eleddig megszerzett tudásom, tapasztalatom több kérdést vet fel bennem, mint válaszokat, ha új kihívással kerülök szembe. Természetesen, végül a megoldás létrejön, de az addig vezető út tele van olyan buktatókkal, melyeket saját kétségeim, tudásom gördít elém.

Valahogy így van ez manapság is, mikor önjelölt és autodidakta járvány-, és közegészségügyi mindentudók megnyilatkozásait kell látnom, hallanom a kialakult helyzetünkben. Szinte mindenki tudja, hogy nincs, vagy van, de nem is veszélyes és akkor mi van az influenzával, gazdasággal, intézkedések logikájával, tesztek kellenek-nem kellenek… stb..

Honnan is érdemes kezdeni? Nézzük az eredetet. A vírus (lánykori nevén SARS-CoV-2) létezik, sajnos elszigeteltségéből kitörve elkezdte egyfajta hódító útját, mely minden kórokozó esetében megtörténik, láttunk erre már ilyen-olyan példát. A vírus, mint organizmus rendkívül kis méretű, ez tulajdonképpen láthatatlanná teszi és ez nem segíti az átlag ember számára a megértést. Kicsi, ellenben betegséget, kóros állapotot okoz és ez mindegyik esetében igaz, tekintve, hogy a „szaporodása”, önmaga reprodukálása sejtpusztulást és az ezzel járó tüneteket okozza. Ez lenne a betegség, esetünkben a COVID-19. A vírus a betegség útján fertőzési lánc kialakításával, úgynevezett vektorok révén terjed, esetünkben emberről emberre és alapvetően cseppfertőzés útján.

Az alapok tehát ismertek, jöhet a védekezés! Nem találkoztunk még, így elsőre a terjedés és megbetegítőképesség fogja meghatározni a kezdeti szabályokat. Fertőző betegség, kórokozó esetén vannak alapvető szabályok a terjedés megakadályozására: távolságtartás, karantén, fokozott higiénés rend, védőeszközök alkalmazása, hogy csak a legalapvetőbbeket említsem. Ismerős ugye?

Miután alaposabban megismerjük az új, életünk megkeserítője cím várományosát, lehet a szabályokat specifikálni, újakat kitalálni, esetleges ellenszert – a vírus kriptonitját – kikísérletezni, fejleszteni. Ám eközben a vírus és az általa okozott betegség terjed, és mai világunkban vajmi kevés az esély varázsütésszerűen megállítani egy ilyen terjedést. Mint azt az elején említettem a vírus kicsi, az önmagától nem fog látványosan visszatartó erőként hatni, tehát az idő előre haladtával csak a megbetegedések és halálozások száma, minősége fog a hitetlenekre hatni. Sajnos itt a jelenlegi problémánk gyökere, mivel tavasszal nem volt olyan látványos és drámai hazánkban a helyzet, mint pl. Olaszországban, így a kollektív tudatból nyárra törlődtek a veszélyjelzők. Jelen pillanatban olyan mértékű a megbetegedések számának és a fertőzöttek számának növekedése, ami gondolkodásra kellene, hogy serkentsen mindenkit.

Lázadás van a védőeszközök és a korlátozások miatt, egyre több a tagadó és egyre hangosabb az elégedetlenkedők hangja. Miközben összefüggést keresnek a vírus mérete és a maszkok szövetszálainak sűrűsége között, arányítják egymáshoz az almát és a körtét, addig felelős szakmai intézetek és szervezetek bizonyították, hogy a maszk viselése (sebészi) szignifikánsan csökkenti a vírus terjedését tünetes betegek esetében. Én ezt tovább merem gördíteni a módon, hogy a tünetmentes hordozó által kibocsátott légúti nyálcseppek és aeroszol esetében is képes erre az eszköz, hiszen a tünetes esetében fokozott váladék és aeroszol kibocsátás feltételezhető, ha azt csökkenti, akkor az arányosan kevesebbet is csökkenti. Tehát, hordjál maszkot, legalább az előírások által meghatározott esetekben és helyeken, mert nem tudhatod, hogy hordozó vagy-e, míg nincs róla bizonyítékod, vagyis teszteredményed.

Megérkeztünk a második, vitát, tagadást kiváltó eszközhöz. A teszt! Amit erről tudni érdemes, az az, hogy valóban nem a számolatlanul elvégzett teszt fogja megoldani a jelenlegi helyzetet. Azt is tudni érdemes, hogy egy mérés nem mérés, egy teszt nem teszt, tehát a számolatlanul sok szorozva legalább kettővel! Nincs értelme, így. Ha valóban statisztikailag értelmezhető és alkalmazható adatokat szeretnénk tömeges tesztelésből kinyerni, akkor bizony adott idő alatt (1 nap, 1 hét, 1 hónap tetszés szerint) adott mennyiségű tesztet (10000, 100000, stb.) kellene elvégezni, majd a megfelelő idő elteltével ugyanezen intervallum alatt ugyanazon személyeken ismételten végrehajtani a tesztelést. Most már lenne az elemzéshez szükséges mennyiségű adatunk , de azt azért ne felejtsük el, hogy az adatok egy adott időpillanatra vonatkoztatva szolgáltatnának adatokat, míg az idő előrehaladtával azok már nem számítanának validnak, csak arányosítani tudnánk általuk a megbetegedések számához.

Amint látható nem fekete és fehér ez a helyzet és csak türelemmel, fegyelemmel, hozzáértéssel lehet kilábalni, vagy a helyzettel együtt élni.

Ha kérdése van, intézkedési tervet kellene készítenie, szakmai tanácsra van szüksége a jelenlegi helyzetben, illetve a megelőzéshez, higiéniához kötődő kötelezettsége van, keressen bátran minket!

Infekont Tanácsadói Betéti Társaság egyszerű.higiénikus